Ljus och mörker
Du har nu öppnat upp mot jorden och den nedre triangelns chakra får dig att bli mer varse det fundamentala i livet. Att överleva är fundamentalt: att få i dig mat från vår jord, att ha ett väl fungerande tarmsystem, att kunna bli av med både urin och avföring, att ha ett fungerande sexualliv, att känna dig kreativ och att ha kraften att driva det som är viktigt.
Vad gör då att vi kan orientera oss rent fysiskt i vår omgivning? Jo, ljud, känsel, men framför allt synen. Vi kan, om vi har synen i behåll, orientera oss med hjälp av ljus och mörker, det vill säga kontrastverkan. Är det riktigt mörkt kan vi inte orientera oss alls med hjälp av synen, men när det är ljust är ljuskontrasterna mycket viktiga för vår uppfattning om vår omgivning. Så vi skulle kunna säga att ljus och mörker är fundamentalt viktiga motsatsförhållanden för vår existens. Därefter kommer färgerna. Vi återkommer till dem i en senare blogg.
Vi stannar till vid ljuset och ljusets konraster, det vill säga skuggor av olika grad. Om man tecknar använder man skalor från mörkt, mörkt till ljust grått för att visa olika skuggor. Skuggan uppstår när ljuset skyms. Skyms ljuskällan helt blir det svart, som t.ex. vid total solförmörkelse, men de olika graderna av skugga är mycket varierande. Om du börjar betrakta din omgivning och försöker se ljuset och skuggorna kommer du förmodligen förvånas över att det är så stora skillnader.
Men nu ska vi måla! Och hur ska vi då uttrycka oss?
Jo, vi rekommenderar mörkt blått, helst indigo. Indigofärgen kommer från en växt som heter Indigo och pigmentet från denna växt används för färgning av bl.a textilier. Om du inte tycker så mycket om indigo kan du även använda sepia, som är mörkbrun. Den kommer från bläckfiskens bläckkörtel. Men vi rekommenderar INTE svart!
Välj ett motiv. Du kan mycket väl leta på nätet efter motiv i svartvitt, eller gör en naturstudie, eller ta ett eget foto som du skulle vilja måla av. Du kan senare bygga vidare på ditt ”konstverk”, men du ska börja med att försöka se ljus och mörker. Bortse sålunda från alla färger! Se bara ljus och skugga och koncentrera dig på ett tämligen enkelt motiv, där skillnaderna mellan ljus och mröker är så påtagliga som möjligt: T.ex en vit stol med en mörk bakgrund, mörka träd mot en ljus himmel, eller en svart katt på en vit filt. Tränar du upp din förmåga att se ljus och skugga, kan du ta med en ljuskälla, som t.ex ger en skugga från katten på den ljusa filten. Den skuggan är inte lika mörk som katten. Och så kan du med olika motiv bygga på din erfarenhet gradvis.
Ta t.ex. träden mot en ljus himmel. Vi ser egentligen bara trädens mörka färg mot den ljusa himmelen, inga detaljer. Ta ett lite bättre papper den här gången, ett akvarellpapper av reguljär kvalitet. Spänn upp det med maskeringstejp på en hård bakgrund. Om du tycker att det kan vara ett bra stöd, rita då med tunn, tunn blyerts de konturer som du vill ha av träden mot den ljusa himlen. Doppa en ganska kraftig pensel i vatten och blöt hela den yta som du ska ha mörk. Ta sedan och ”värm upp” den mörka färgen och ta rikligt med färg och ”klicka” ut den på den vattendränkta ytan och börja ”valla” – d.v.s luta pappret fram och tillbaka och låt färgen rinna på den vattendränkta ytan som du vill ha mörkt. Färgen sprider sig snällt ut i vattnet. Tycker du inte att det är tillräckligt mörkt kan du sätta dit mer färg. Hinner pappret torka kan du använda en blomspruta och spruta försiktigt lite vatten på ytan som du vill ha mörklagd. Du har nu fått en mörk skogsrand mot en ljus himmel!