Efter ljus och mörker kommer färgerna
Vad är egentligen färg? Ljuset som bryts i ett prisma ger samma färger som vi kan se i en regnbåge och varje färg har en våglängd. Men vi ska tala mindre om färgernas fysiska egenskaper än vad som händer när färger blandas.
Du har din bild som ser ut som ett svartvitt fotografi, fast vi hoppas att du använt blåtoner eller sepia och inte svart, eftersom svart egentligen inte är en färg utan avsaknad av ljus. Enligt vetenskapen absorberar svart alla färger, därför ser man ingen färg i det svarta.
Nu kan du ge bilden en temperatur med hjälp av olika färger. Vill du att det ska bli grönt väljer du en gul färg, från ockra till citrongul. Du vill kanske ha en sommarbild? Då lägger du lager av gult över det blåa som du vill ha grönt. Beroende på hur mycket blått du har blir tonerna av grönt olika. Om du lägger den gula färgen över vita områden blir det gult, men spara gärna vita områden där du vill ha mest ljus.
Om du vill att bilden ska får en kallare temperatur kan du använda dig av t.ex. orange eller rött.
Prova helt enkelt att använda färgbågens olika färger för att få fram olika effekter. Glöm inte att använda mycket vatten! Det är fortfarande vattnet som ska göra mycket av jobbet. Använd de tekniker som du tidigare lärt dig! Vänta sedan tills det blir torrt, blöt sedan de områden som du vill komplettera med ännu ett lager färg genom att använda en bred pensel eller en blomspruta. Tillsätt sedan färgen utan att frottera ytan. Glöm alltså inte: MMV (mycket mera vatten)!!
Fortsätt att experimentera och förvånas över hur spännande och intressant det är att se hur färgerna blandas. Stanna upp, lägg ifrån dig dina ”verk”, titta på dem, låt dem ligga och gå tillbaka till dem. Gör som när du jobbar med hjärtchakrat: Behandla det du gör med kärlek och förlåtelse! Och ha roligt!
Bild: Akvarell – Lars-Åke Lindstedt