TACK ALLA SOM KOM TILL INVIGNINGEN AV VÅR UTSTÄLLNING IGÅR 20 OKTOBER!
När höstmörkret sänker sig över Norden försöker världen återgå till någon slags ”normalitet” efter att ha lamslagits av pandemin. Hjulen i det kapitalistiska och materialistiska maskineriet börjar åter snurra. Alla har bråttom och vill försöka ta igen det som gått förlorat – umgänge med familj och vänner, resor, kurser, konserter, teatrar, opera, men dessvärre snurrar produktionens hjul kanske snabbare än någonsin, vilket gör att alla måste arbeta mer och rusar från det ena till det andra och glömmer bort att vi lever på en jord som våndas av allt människan hittar på. Då kan man behöva stanna upp en liten stund och reflektera över vad man håller på med.
Vi inbjuder till en stunds eftertanke. Ta dig tid i några timmar, se våra bilder som är fulla med symboler, läs texterna, tänk efter och fråga dig vad för slags framtid du vill ha för dig och dina barn och barnbarn. Hur ska vi förbereda dem för den framtid som väntar och som vi vuxna har hjälpt till att skapa?
Sokrates, barnmorskans son, gick omkring på Atens gator och talade filosofi med ungdomar. För det blev han dömd till döden. Han anses vara en av grundstenarna till byggandet av det västerländska samhället. Sokrates ansåg att ett liv utan granskande frågor inte är ett värdigt liv. Och faktum är att det synsättet även finns i Sveriges läroplan. En av de viktigaste förmågorna för att visa att kunskapen sitter är att kunna ifrågasätta. Man måste kunna ställa de rätta frågorna. Och de första frågorna som vi borde lära våra barn är ”Varifrån kommer jag?”, ”Vem är jag?” och ”Vart är jag på väg”. Istället för jag kan vi säga vi, för i nuläget handlar det inte bara om mig. Det handlar om oss alla. Om hela mänskligheten, om naturen, djuren och Moder Jord.
Vi har med våra bilder försökt skildra ett historiskt perspektiv, som börjar med URTID. Det finns fortfarande ursprungsbefolkning på många ställen på vår jord. Vad är en ”ursprungsbefolkning?” Jo, det är de som är ättlingar till de första människorna i ett område som inuiter, indianer, sahrawier, berber, tibetaner, quechua, uigurer, samer, maorier med flera. Innan civilisationer bildades levde urfolken av jakt och fiske och de samlade växter och frukter. De var nomader och flyttade för att kunna livnära sig. De var tvungna att försöka leva i harmoni med naturen och djuren, regnen, solen, luften och jorden, eftersom det var en förutsättning för deras överlevnad.
Detta är början på det historiska perspektivet. Vi har på alla större bilder målat jorden och över jorden avtecknar sig den stora kvinnofigur som representerar Moder Jord, eller som grekerna kallade henne ”Gaia”. Hon ser till att börja med med nyfikna ögon på hur människorna lever på jorden. I hennes huvud finns det allseende, eller tredje ögat. Det kan representera ”helheten”, ”Gud”, ”Brahman” eller vad man väljer att kalla det som är större än oss själva, men som vi alla är del av. Den figur som ligger till grunden för vår tolkning av ”Moder Jord” är en symbol från Kanarieöarna. Där kallas dessa figurer för ”ídolos” och finns som trianglar, cirklar, spiraler eller som kvinnofiguren ”tara”. Jag har ett långt förflutet på Kanarieöarna där jag kom i nära kontakt med den tidigare guanchekulturen, som trots att öarna kolonialiserades av spanjorerna, lever kvar i befolkningens medvetande.
Vill du veta mer? Du kan skicka efter vår bok ”KONSTUTSTÄLLNING Ljuset uppfyller världen – ett historiskt perspektiv”. Vi beskriver i den boken bakgrunden till varför vi har sammanställt just den här utställningen på det här sättet.
Om några dagar följer nästa blogg. Då fortsätter jag att berätta om det historiska perspektivet och om några av våra större civilisationer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]